tiistai 27. syyskuuta 2011

Hyönteisiä ruuaksi?

Kirjaa tehdessäni törmäsin useisiin mielenkiintoisiin artikkeleihin internetin syövereissä. Niissä käsiteltiin lihan syömistä sekä siihen liittyviä ongelmia. Tämän aihealueen käsittely jätettiin kuitenkin kirjan ulkopuolelle, mutta se on silti kiinnostava ja ajatuksia herättävä aihe.

Lihantuotannon ongelma on siinä, että se vaatii runsaasti maanviljelykseen sopivaa tilaa ja eläinten ruokkiminen vaatii vielä lisää viljelymaata. Jutun lopussa olevien linkkien takana on monia mielenkiinoisia faktoja lihankasvatuksen ongelmista. Esimerkiksi 10 kilogrammalla naudan ravintoa saadaan tuotettua vain 1 kg lihaa. Sitä vastoin jos heinäsirkkoja ruokitaan samalla 10 kg:n ruokamäärällä saadaan 9 kg heinäsirkkoja. Ero on valtava.

Hyönteisten käyttöä ravintona selvitetään YK:ta myöten maailman nälänhädän ratkaisemiseksi ja ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi. Tosin elintarvikkeiden riittävyyteen vaikuttaa myös suurelta osalta teollistuneiden maiden ääretön itsekkyys ja valtioiden omien kauppaetujen turvaaminen. Kyse on halusta ratkaista ongelmia, jota teollisuusmailla ei tunnu olevan.

Lihansyönti on lisääntynyt ja lisääntyy koko ajan. Samaan aikaan maailman väestömäärä kasvaa räjähdysmäisesti, joten ongelmia on luvassa, mikäli jotain ratkaisua ei löydy. Tällä hetkellä suuri ongelma on viljelyskelpoisen maan käyttö kaikkeen muuhun kuin elintarvikkeiden tuotantoon. Biopolttoaineiden tuotanto vie yhä enemmän peltoalaa. Kuitenkin biopolttoaineet ovat luotu lähinnä helpottamaan länsimaiden huonoa omaatuntoa, ei niillä ratkaista globaaleja ongelmia. Päästöjen vähentämiseksi on keksittävä muita keinoja ja luotava uusia energiaratkaisuja liikkumiseen fossiilisten polttoaineiden sijaan. Valitettavasti öljyntuottajat eivät halua tosissaan etsiä vaihtoehtoja tai kehittää uusia moottorityyppejä muille mahdollisille polttoaineille. Lehmä lypsää yhä liian hyvin. 

Mutta takaisin hyönteisiin. Maailmalla on syöty ikiajat hyönteisiä ja syödään edelleen. Poikkeuksen muodostavat lähinnä eurooppalaiset ja pohjois-amerikkalaiset. Meillä ajatusta hyönteisten syönnistä pidetään etovana. Siitä huolimatta popsimme hyönteisiä koko ajan kasvisperäisen ruokamme mukana -tietämättämme. Erään arvion mukaan noin 500g vuodessa. Sen lisäksi hyönteisiä käytetään lisäaineissa. Esimerkiksi E120, punainen väriaine, on peräisin kilpikirvoista. Vilkaise huviksesi tätä karkkipussien kyljestä, virvoitusjuomista tai keksipaketeista. Sitä löytyy yllättävän monesta paikasta.

Viime aikoina hyönteisten syönti on lisääntynyt myös länsimaissa, ja joitakin hyönteisiä kasvatetaan meillä Suomessakin. Tosin vielä on pitkä matka siihen, että hampurilaispaikasta voisi tilata ötökkäburgerin tai ravintolasta saisi hyönteisaterioita. Se voi olla kuitenkin vain ajan kysymys.