maanantai 12. syyskuuta 2011

Survivalismi arjessa ja uutisotsikoissa

Melkein joka päivä uutiset kertovat jostakin uudesta katastrofista, luonnonmullistuksesta tai poikkeustilanteesta jossakin päin maapalloa. Tsunami kaukana Tyynellämerellä koskettaa nykyään myös meitä suomalaisia, ja kuka tahansa voi törmätä ääri-ilmiöihin työmatkalla, rantalomalla tai ulkomailla asuvien ystävien kautta. Tulivuorenpurkaus Islannissa peruuttaa meidänkin postinkuljetuksemme, ja maanjäristyksen vaurioittama ydinvoimala Japanissa saa suomalaisetkin rientämään Säteilyturvakeskuksen nettisivuille.

Sen lisäksi, että suuret katastrofit maapallon toisella puolella ovat nykyaikana lähellä myös meitä, kotimaassammekin sattuu ja tapahtuu koko ajan asioita, joita ei voi täysin ennakoida. Arkinen työmatka voi katketa kolariin tai sairaskohtaus pysäyttää rauhallisen iltakävelyn. Pelkästään saastuneen juomaveden aiheuttama vatsatauti tai puhtaan veden puute on perheelle todellinen kriisi, jonka seurauksia puidaan pitkään.

Myös Suomelle vieraat ilmaston ääri-ilmiöt ovat yleistyneet. Viime vuosina on koettu helmikuisia vesisateita, viikkojen paukkupakkasia, kuivuutta, lumiennätyksiä ja kaikkien aikojen myrskyjä. Jopa vaarattomina pidetyt trombit ja ilman syöksyvirtaukset ovat nousseet yhä useammin lehtien otsikoihin. Selvää on, että globaali ilmastonmuutos vaikuttaa Suomessakin, ja tulevaisuudessa sen seuraukset tulevat koskettamaan meitä yhä enemmän, esimerkiksi ilmastopakolaisten muodossa.

Lisäksi yhteiskunnalliset ilmiöt tuntuvat nopeasti jokaisen suomalaisen arjessa. Pitkä elintarvikealan lakko pysäyttää ruoan kuljetukset kauppoihin, ja bussinkuljettajien lakko estää työmatkaliikenteen. Kansallinen suruaika voi syntyä vakavasta liikenneonnettomuudesta, kuten Konginkankaan linja-autoturma vuonna 2004 osoitti, ja kaikki tällaiset tilanteet luovat epävarmuutta ja pelkoja. Ihminen tuntee herkästi itsensä avuttomaksi. Kaikkia asioita yhteiskunta tai valtio ei pysty huolehtimaan meidän puolestamme.

Turvallisuus ja oman elämän hallinta ovat tärkeitä asioita meille kaikille. Siksi tuntuu hyvältä pystyä valmistautumaan ja vaikuttamaan jollakin tavalla oman elämän sujumiseen ja turvallisuuteen. Ennakointi, asioiden suunnittelu ja harjoittelu luo jatkuvuutta elämäämme silloinkin, kun arkemme mullistuu. On helpottavaa, jos uskomme itse siihen, että pystymme toimimaan, jos jotakin poikkeuksellista tapahtuu lähipiirissämme, kotikunnassamme tai maailmalla.

Survivalismi on mahdollisuus ottaa vastuuta omasta elämästä nyky-yhteiskunnan riskien ja epävarmuuden keskellä. Selviytymisoppien ja oikean asenteen avulla voimme tehdä jotakin konkreettista ollaksemme valmiina silloin, kun kohtaamme jonkin poikkeustilanteen. Me voimme luoda omasta kodistamme ja lähiympäristöstämme turvallisemman paikan itsellemme ja läheisillemme.