maanantai 29. elokuuta 2011

Mistä aloittaa varautuminen?


Varautuminen kannattaa aloittaa pienistä arkisista asioista. Oma elinympäristö ja päivittäiset kulkureitit on hyvä analysoida ja miettiä niiden vaaranpaikat. Kaikki eivät varaudu samoihin asioihin, vaan varautumisen tarpeeseen vaikuttaa se asutko maalla vai kaupungissa, minkä ikäinen olet, tai onko olemassa jotain muita rajoitteita, jotka vaikuttavat varautumisen tarpeeseen tai mahdollisuuteen.

Oma koti pitää tehdä turvalliseksi, koska siellä vietetään paljon aikaa. Pienillä toimilla ja vähällä rahalla saa tehtyä paljon. Tärkeintä on aloittaa ajattelemaan varautumisen kannalta ja toimimaan sen vaatimalla tavalla. Tähän tarkoitukseen on kirjoitettu Suomalainen selviytymisopas.

Varautumisen periaate  voidaankin kiteytyttää TAVIS – muistisääntöön.

T iedosta
A nalysoi
V araudu
I nventoi
S elviydy

Tiedostaminen alkaa siitä, että varautumisen tarve tulee selväksi itselle. Joskus se tulee kantapään kautta kun on joutunut vaikeaan tilanteeseen esimerkiksi sähkön-, veden-, tai lämmönjakeluhäiriön kautta. Tiedostamisen apuna voi käyttää myös nettisivuja, kuten keskustelupalstoja. Kattavimman yleiskatsauksen saa kuitenkin Suomalaisesta selviytymisoppaasta.

Analysointi tarkoitttaa sitä, että uhkatekijöiden todennäköisyys arvioidaan. Tähän riittää usein pelkkä terve maalaisjärki, mutta siihen on kehitetty myös apuvälineitä kuten esimerkiksi VTT:n sivuilla.

Varautuminen tapahtuu monella tasolla. Fyysinen ja psyykkinen kunto vaikuttaa selviytymismahdollisuuksiin vakavissa poikkeustilanteissa. Omasta kunnosta ja hyvinvoinnista kannattaa siis pitää huolta. Samoin sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen on tärkeää ja poikkeusoloissa todelliset ystävät punnitaan. Varautumiseen kuuluu myös sopivien varusteiden hankkiminen poikkeusoloja ajatellen. Kotivara tulisi olla jokaisessa kodissa, jo viranomaissuositustenkin takia. Myös tiedot ja taidot ovat tärkeitä. Erityisesti sellaiset, jotka ovat suoraan tekemisissä ravinnonhankinnan ja hengissäpysymisen kanssa. Erätaidot ja wanhan ajan taidot ovat myös arvostettuja, sillä poikkeusoloissa kaikki mitä osataan tehdä ilman sähköä on tärkeää.

Inventointi saattaa jäädä helposti unohduksiin, vaikka se on hyvin olennainen osa varautumista. Kotivaran kierto on ylläpidettävä, jotta tuotteet eivät vanhene ja muutu käyttökelvottomiksi. Inventointiin kuuluu myös taitojen ylläpitäminen. Esimerkiksi ensiaputaidot pitää päivittää riittävän usein.

Selviytyminen on todennäköisempää kun edelliset tekijät ovat hallussa. Selviytymistilanteet voivat olla pieniä arkisia vastoinkäymisiä tai sitten suuren luokan katastrofeja. Olennaista on se, että asioita on ajatellut etukäteen ja miettinyt toimintamalleja ja varusteita erilaisiin tilanteisiin. Oma harkinta määrittelee sen, mihin kaikkeen haluaa varautua.