tiistai 15. marraskuuta 2011

BOB (Bug Out Bag) – kolmen vuorokauden evakuointipakkaus

BOBia käytetään yleensä alueilla, joilla tavataan luonnonkatastrofeja, tulvia, hirmumyrskyjä, pyörremyrskyjä, maanjäristyksiä tai tulivuorenpurkauksia. Suomen olosuhteissa BOBin sisältö on suunniteltava sen mukaan, että vaikka karkuun ei lähdettäisikään luonnonilmiötä, pakenemisen syy voi olla mikä tahansa. Paikoitellen toki Suomessakin voi joutua väistymään luonnon armoilta. Tyypillisesti katastrofialueilla BOB sisältää 72 tunnin ajaksi seuraavat tavarat:

           Elintarvikkeet keittimineen ja polttoaineineen
           Juomavettä tai ainakin vedenpuhdistusvälineet
           Majoitteen (yleensä laavukangas)
           Paristokäyttöisen radion
           Valaisimen
           Ensiapuvälineet
           Tulentekovälineet
           Köyttä
           Karttoja
           Rahaa
           Ohjeita hätätilanteita varten
           Säänmukaiset vaatteet
           Makuupussin
           Lääkkeet
           Henkilökortin
           Puukon, kirveen ja kenties tuliaseen patruunoineen.

Suomessa BOBin sisällöllä pitäisi pärjätä kolme vuorokautta poissa kotoa, mahdollisesti myös metsäolosuhteissa. Siksi meikäläiseen BOBiin käy varsin samansuuntainen sisältö kuin katastrofialueillekin, tuliaseita lukuun ottamatta. Jokainen voi käyttää omaa järkeään ja miettiä, mihin haluaa varautua ja miten ja kuinka paljon pystyy kantamaan mukanaan.

Mihin BOBia voi tarvita Suomen olosuhteissa? 

Kuten jo todettu, niin luonnonoloja joutuu harvoin pakenemaan meidän oloissamme, mutta silti se on mahdollista. Muu syy voi olla esimerkiksi tulipalo, kemikaalivuoto tai onnettomuus, jonka seurauksena joutuu jättämään kotinsa, koska siellä oleminen ei ole turvallista. Silloin evakuointilähtö voi tulla nopeasti ja on lähtöä jouduttaa jos valmis paketti on jo olemassa - tai vähintään helposti kasattavissa valmiiksi mietityllä kokoonpanolla. Kuten varautumisessa ylipäänsä, tässäkin ennakointi ja riskien analysointi omalta kotiseudulta on tärkeää. Kukaan ei toivo onnettomuuksia, mutta silti niitä sattuu. On myös huomattava se, että kun perheen henkilöluku nousee, niin vastaavasti BOB:n koko kasvaa. Kaikkea ei tarvitse mahduttaa yhteen kantovälineeseen. Niitä voi olla useita.
 
Suomessa ei valmiita BOB -pakkauksia ole tietääkseni myynnissä tällä hetkellä. Ainakaan en ole törmännyt sellaisiin. Vaellusvarusteet ja retkeilyvälineet ovat aina hyvä lisä kodin varusteisiin ja varautumiseen. Kuvassa on yksi erimerkki Yhdysvalloissa myytävästä paketista. Ehkä tässä olisi vielä markkinarakoa Suomeenkin. Toisaalta pienellä viitseliäisyydellä saa itse kasattua mieleisensä paketin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti