torstai 1. syyskuuta 2011

Kotivara

Edellisessä jutussa mainitsin kotivaran. Se on sen verran tärkeä asia, että nostan sen tässä omaksi aiheeksi. Kotivaran käsite ei ole kaikille selvillä. Tässä hieman avausta siihen.

KOTIVARA OSAKSI ARKEA

Kotivaralla tarkoitetaan sellaisia välttämättömyystarvikkeita, joiden avulla yksi henkilö selviää viikon poikkeusoloissa. Luonnollisesti kotivaran määrä kerrotaan perheenjäsenten määrällä, ainakin elintarvikkeiden osalta. Pääsisältö kotivarassa onkin elintarvikkeissa, mutta pelkillä ruuilla ei pärjää. Lisäksi tulee olla vettä ja muita nestemäisiä juomia sekä varusteita, joiden avulla ruuan voi kypsentää ilman sähköä. Lisäksi on varattava lämpimiä vaatteita siltä varalta, että poikkeustilanne sattuukin paukkupakkasilla. Kotivaraan pitää varata myös lääkkeitä ja tarvittaessa esimerkiksi vaippoja ja muita hygieniatarvikkeita sekä pesuaineita.

Elintarvikkeiden valinta kotivaraan tapahtuu omien mieltymysten mukaan siten, että valitaan hyvin säilyviä ja omiin tai perheen makutottumuksiin sopivia tuotteita. Perusvalikoimaan kuuluu esimerkiksi makaronia, riisiä, puurohiutaleita, muroja, hedelmä-, liha- ja valmisruokasäilykkeitä, mehuja, tai mehutiivistettä UHT-maitoa tai maitojauhetta, kahvia, teetä, sokeria, jauhoja, kuivahiivaa, hilloja ja keksejä sekä muita herkkuja.  Olennaista on se, että kotivaraa on riittävästi ja että se on sellaista jota myös tekee mieli syödä. Ei ole mieltä ostaa sellaisia elintarvikkeita joita ei halua syödä.

Muita kotivaraan tarvittavia varusteita ovat henkilökohtaiset lääkkeet ja hyvin varusteltu lääkekaappi sidetarpeineen ja puhdistusaineineen. Hygieniatarvikkeita kuten astian- ja pyykinpesuaineita, vaippoja, vessapaperia, shampoota ja saippuaa, kuukautissuojia, hammastahnaa yms. tulee myös varata varastoon. Ruuanlaitto poikkeustilanteessa voi olla ongelma varsinkin kaupunkilaisilla, joilla ei ole tulisijaa. Siksi kannattaa hankkia retkikeitin, esimerkiksi Trangia tai kaasukeitin, joita pitää myös opetella käyttämään. Lisäksi on huolehdittava siitä, että retkikeittimeen on polttoainetta riittävästi. Tulisijan omistajien tulee huolehtia siitä, että saatavilla on polttopuuta sekä sellaisia kattiloita, joissa voi tehdä ruokaa tulilla. Muita kotivarassa pidettäviä varusteita ovat esimerkiksi kynttilät, paristot, paristokäyttöinen radio, lämpimät vaatteet ja tulentekovälineet. Jokaisen täytyy itse määritellä mihin kaikkeen haluaa varautua. Kotoa on hyvä löytyä myös perustyökaluja; vasara, saha, ruuvitalttoja, pihtejä yms.

Elintarvikkeiden määrää voi arvioida esimerkiksi allaolevien tietojen avulla / henkilö / viikko:

* makaronia 500 g
* leipää ja viljatuotteita 1,5 kg
* rasvoja ja öljyä 500 g
* hedelmiä ja marjoja 1 kg
* vihanneksia ja juureksia 1,5 kg
* perunaa 500 g
* sokeria 500 g
* riisiä 500 g
* maitoa ja maitotuotteita 1,3 g
* lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunia 1 kg
* herkkuja 1 kg (suklaalevyn kuva)
* juomia ja vettä 15 l

Lähteenä elintarvikemääriin on käytetty Pelastustoimen verkkosivujen turvaopasta. Vaikka viranomaissuositus on nykyisin yhden viikon elintarvikkeet, niin mikään ei estä varautumasta pitempiaikaiseen poikkeustilanteeseen. Viikon kotivara on siis vähimmäisvaatimus jokaiseen talouteen.